Vesti

B. Vekarić: Tači poziva na linč i preti svedocima

“Najavom da će obelodaniti imena Albanaca koji su pomogli izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju da pripremi izveštaj o trgovini ljudskim organima, Hašim Tači poziva na linč i preti svedocima”, ocenio Bruno Vekarić.

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić, u izjavi za Tanjug  je ocenio da je to opasna i zabrinjavajuća najava. Vekarić je dodao da je ’uopšte veoma opasno kada neko, protiv koga treba da bude pokrenuta istraga, preti da će obelodaniti imena svedoka’. ’To je poziv na linč i pretnja svedocima’, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine. Vekarić je podsetio da je, po bilo kom zakonu, a i u Haškom tribunalu, ometanje postupka krivično delo i izneo mišljenje da bi međunarodni faktori posle ove Tačijeve izjave trebalo da reaguju. ’U svakom slučaju, ovde prepoznajemo rukopis iz nekih drugih predmeta pred Haškim tribunalom (slučaj Haradinaj), kada su svedoci prosto nestajali pod čudnim okolnostima’, rekao je Vekarić i dodao da su u Tužilaštvu, kao profesionalci, zbog ove Tačijeve izjave ’veoma zabrinuti. ’Marti je u izveštaju Tačija označio kao šefa ’mafijaške grupe’ koja kontroliše veći deo kriminalnih puteva na Kosovu i koja je odgovorna za trgovinu oružjem, narkoticima i ljudskim organima. Tači je u intervjuu albanskoj tv ’Klan’ izjavio da ’postoje svedoci i dokazi o tome na koji način je pripreman izveštaj Dika Martija’ i da će kada to bude objavio ’mnoge osobe ukljucene u taj zločin pocrveneti’. ’Neko ko je rekao da želi iskrenu istragu, a potom govori o tome kako će da objavi listu svedoka koji su sarađivali sa Dikom Martijem, mislim da zapravo nema želju da se ta istraga sprovede kako valja’, zaključio je Vekarić.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018