Vesti

Salji Beriša odbacuje optužbe

Albanski premijer Salji Beriša odbacio je pisanje beogradske ’Politike’ o učešću u trgovini oružjem u vreme sukoba na Kosovu.

Ocenio je da je reč o ’rasističkim klevetama u okviru antialbanske histerije koju vodi Dik Marti’, izvestilac Saveta Evrope, prenosi B92. Beriša je agenciji Frans pres izjavio da je list Politika ’portparol srpskih ultranacionalističkih krugova, slepi advokat genocida koji su izvršili Srbi u Bosni i na Kosovu’ i da su ’njene optužbe samo rasističke klevete’. ’Te optužbe su deo antialbanske histerije koju vodi Dik Marti, rasista koji bez ijednog dokaza radi sve kako bi bacio ljagu na rat kosovskih Albanaca, jedan pravedan rat’, rekao je Beriša. Beogradska ’Politika’ piše da je Beriša bio jedan od glavnih trgovaca oružjem u vreme sukoba na Kosovu. Kako saznaje ovaj dnevnik, Berišino ime pominju četvorica Albanaca sa Kosova čija su svedočenja sastavni deo dokumentacije Tužilaštva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima. Beriša je rekao i da te optužbe, kako su predstavljene, samo ’idu njemu na čast’ i dodao da Albanija ostaje ’otvorena za svaku istragu EULEKS-a i Haškog tribunala vezano za rat na Kosovu i druge stvari, iako je već bilo istraga’. ’U prošlosti, senator Dik Marti i “Politika’ već su oštro kritikovali intervencije NATO na Kosovu i kosovsku nezavisnosti’, rekao je Beriša. ’Klevete koje ’Politika’ i Dik Marti danas šire samo dokazuju njihov slepi rasizam i veliku razočaranost zbog slobode jednog naroda’, rekao je Beriša. Marti je 14. decembra objavio izveštaj o nehumanom postupanju prema zatvorenicima i trgovini ljudskim organima na Kosovu u kojem se navodi da je kosovski premijer Hašim Tači na čelu ’organizacije nalik mafiji’, odgovorne za krijumčarenje oružja, narkotika i ljudskih organa u istočnoj Evropi.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018