Vesti

Materijalna pomoć za ugrožene na KiM

Ministarstvo za Kososvo i Metohiju je, pred novogodišnje i božićne praznike, dodelilo jednokratnu novčanu pomoć korisnicima materijalnog obezbeđenja porodice, tuđe nege i pomoći i povratničke pomoći.

U saopštenju ministarstva dostavljenom KIM radiju se kaže da su isplatom jednokratne pomoći u iznosu od 12.000 dinara po korisniku obuhvaćene 3. 682 porodice na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. “U skladu sa Programom za isplatu pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija u 2010. godini i Zakonom o budžetu RS za 2010. godinu, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je za ove namene opredelilo ukupno 44. 184.000, 00 dinara’, piše u saopštenju. Korisnicima povratničke pomoći jednokratna pomoć će biti isplaćena putem poštanskih uputnica, dok će isplata za korisnike materijalnog obezbeđenja porodice i tuđe nege i pomoći biti izvršena u saradnji sa centrima za socijalni rad. U saopštenju se dodaje da će isplata jednokratne pomoći početi u narednim danima. “Imajući u vidu tešku situaciju, Ministartsvo za KiM se do sada trudilo da maksimalno izađe u susret potrebama stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ministarstvo će se i dalje zalagati za poboljšanje uslova za život, kroz socijalna davanja i donacije, pomoć na terenu i stvaranje uslova za unapređenje ekonomskog razvoja, kako bi se poboljšao položaj povratničkih i socijalno ugroženih porodica u Pokrajini’, navodi se u saopštenju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018