Vesti

Žač: Srbi povratnici useljavaju se u kuće

Srbi povratnici u selu Žač kod Istoka danas napuštaju improvizovano šatorsko naselje i sele su u kuće koje su im napravljene uz pomoć Ministrastva za povratak u Vladi Kosova, javlja FoNet.

Od tridesetak porodica, koje su se pre devet meseci samoinicijativno vratile u ovo selo, u kuće se useljava 19 porodica, što je, uz Srba koji su se nešto ranije vratili, ukupno 24 povratničke srpske kuće. Predstvanica Srba zadužena za povratak u opštni Istok Vesna Maliković izjavila je FoNetu da su se u novih 13 kuća uselili i Srbi povratnici u selu Dragoljevac, a iz šatora su izašli i Srbi u selu Muževine. ’Povratnici u Žaču, Dragoljevcu i Muževinama su dobili kompletan nameštaj i novac za pomoć za pokretanju nekog posla. Donacije su dobili i povrtanici u selu Sinaje’, rekla je Vesna Maliković. Povratnicima je Ministarstvo za povratak u Vladi Kosova obezbedilo i mašine za obradu zemlje, a Srbi u Žaču ističu da je za svu tu pomoć najzaslužniji dosadašnji ministar Saša Rašić. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je Srbima obezbedilo ogrev, socijalne pakete i alat. U proteklih devet meseci Srbi u Žaču su više puta bili gađani kamenicama, a na njih je i nekoliko puta pucano iz vatrenog oružja.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018