Vesti

Sali Beriša trgovac oružjem?

Sali Beriša, aktuelni premijer Albanije, bio je jedan od glavnih trgovaca oružjem u vreme oružanih sukoba na Kosovu.

Berišino ime, prema saznanjima “Politike’, spominju četvorica Albanaca sa Kosova i Metohije čija svedočenja su sastavni deo dokumentacije Tužilaštva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima. U predmetu nazvanom 33-08 Tužilaštva za ratne zločine kaže se da se centar za kupovinu naoružanja nalazio u kući Salija Beriše u selu Prifč kod Tropoje, na severu Albanije blizu linije razgraničenja sa Kosovom. U to vreme, Beriša je bio opozicioni političar, bivši predsednik Albanije za vreme čijeg mandata su opljačkane vojne kasarne u ovoj zemlji, iz kojih je nestalo više stotina hiljada komada pešadijskog naoružanja i municije. Četvorica Albanaca koji terete Berišu za trgovinu oružjem su bivši pripadnici OVK koji su uhapšeni od strane srpskih snaga bezbednosti tokom sukoba na Kosovu. Prvo svedočenje o Beriši je dao izvesni Albanac iz okoline Đakovice koji je bio pripadnik grupe OVK koju je predvodio Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova. Ovaj svedok je kazao da je po naređenju Haradinaja u martu 1998. godine otišao ilegalno u Albaniju kako bi doneo oružje. Drugi svedok je iz Dečana, takođe bivši pripadnik OVK. On je izjavio da je nakon obuke pod nadzorom Ramuša Haradinaja organizovan odlazak grupe od 10 članova u nabavku oružja u Albaniju. Sledeći svedok je kosovski Albanac iz Prizrena koji je dugo radio u Nemačkoj, da bi se 1998. godine vratio na Kosovo kako bi se pridružio OVK. On je naveo da je u februaru 1998. godine skupio 5. 800 nemačkih maraka kako bi kupio oružje i municiju. Poslednji dokument u kojem se spominje Beriša je svedočenje Albanca iz sela Glođane, opština Dečani. On je prisustvovao sastanku na kojem je Ramuš Haradinaj rekao meštanima ovog sela da moraju da se organizuju odlasci u Albaniju radi dopremanja oružja i da se mora otpočeti sa organizovanim napadima na policiju Srbije. Prema pisanju “Politike’, u predmetu srpskog tužilaštva o trgovini organima, ime Salija Beriše, premijera Albanije, spominje se i u dokumentu koji je napravio MUP Srbije, a tiče se posete Vladimira Vukčevića Albaniji radi saradnje u istrazi. U ovom dokumentu se navodi da je oko 15. septembra 2008. godine u Albaniji boravio Ramuš Haradinaj, nakon što je u medijima čuo navode o istrazi o trgovini organima. U istom dokumentu se dodaje da postoje saznanja da su sa istim ciljem u periodu od 15. do 25. septembra 2008. godine, u poseti Beriši boravili i Hašim Tači, Hafer Haljiti i generali Sami Ljuštaku i Sulejman Selimi.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018