Vesti

Samoopredeljenje: Srbija i dalje širi svoj uticaj na Kosovu

Kosovski pokret ’Samoopredeljenje’ optužio je vladu u Prištini što je, kako kažu, dozvolila ulazak na Kosovo nekolicini ministara Vlade Srbije na ustoličenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

’Srbija i dalje nastavlja da širi svoj uticaj na Kosovu. Njoj u pomoć priskače, kao i uvek do sada, i Vlada Kosova u ostavci’, navodi se u saopštenju i dodaje da skupom u Prizrenu ’Srbija nastavlja svoj tradicionalni šovinizam’. U saopštenju tog pokreta, čiji je vođa Albin Kurti, ističe se da ’Srpska pravoslavna crkva Borisa Tadića nastavlja svoj zadatak tamo gde je stala za vreme vladavine Nikole Pašića i Slobodana Miloševića. Ali, ovog puta, i uz pomoć kosovske vlade’. Na kosovskim izborima 12. decembra, koje su organizovale privremene prištinske institucije, pokret ’Samoopredeljenje’ je postao treća po snazi politička snaga kosovskih Albanaca. Lideri ovog pokreta optužuju odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija, navodeći da “Srbija korača i gazi krvavu kosovku zemlju, a ne Tačijeve kuće u Dubaiju ili Evropi’. ’Srbija je stigla zato što je politička klasa Kosova, nekada ujedinjena u pregovaračkom timu, prihvatila da pravoslavno nasleđe na Kosovu bude deo imovine Pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu’, navodi se u reagovanju pokreta. Jučerašnjem ustoličenju episkopa raško-prizrenskog Teodosija u Prizrenu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za KiM Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković i izaslanik predsdnika Srbije Mlađan Đorđević.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018