Vesti

U Prizrenu ustoličen episkop raško-prizrenski Teodosije

Svečanim činom uvođenja u tron ustoličen je novoizabrani episkop raško-prirenski Teodosije. Svetu arhijerejsku liturgiju u novoobnovljenom Sabornom hramu Svetog Georgija u Prizrenu služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje 13 arhijereja SPC i više od 50 sveštenoslužitelja iz više eparhija.

Među sveštenstvom bili su i predstvnici Grčke pravoslavne crkve sa monasima iz Svete Gore kao i predstavnci Ruske pravoslavne crkve. Veliki broj monaha i monahinja iz više manastira SPC takođe je učestvovalo u ovom svečanom činu zajedno sa oko 1. 500 vernika među kojima je bio veliki broj vernika sa Kosova i Metohije koji su došli da pozdrave svog novog arhipastira. Obraćajući se episkopu Teodosiju koga je uveo u tron episkopa raško prizrenskog i prisutnim vernicima patrijarh srpski Irinej je podsetio na stradalnu sudbinu Prizrena, Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji podsećajući na reči vladike Nikolaja „Bože poštedi ostatak“. „Ovo je veliki dan, dan ustoličenja episkopa koji terba da nastavi istoriju i život srpske crkve na prostoru Kosova i Metohije i da ulije novu snagu, novu blagodat istoriji. U tom velikom velu naša Crkva izabrala je čoveka u koga ima puno poverenje, puno nade i očekivanja da će moći da odgovori tom teškom, strašnom vremenu u kome živimo i u kome se nalazi narod srpski na Kosovu i Metohiji. Na osnovu onoga što do sada znamo, na osnovu mudrog upravljanja Visokim Dečanima, vladika Teodosije je zaslužio da mu se poveri ovako veliki zadatak pre svega povratka i obnove naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji“, kazao je patrijarh Irinej danas u Prizrenu. U svojoj pristupnoj besedi ustoličeni episkop raško prizrenski Teodosije je rekao da je za njega 19 godina provedenih na Kosovu i Metohiji najveća škola života. „Pre više od šest godina promislom božijim kao vikarni episkop lipljanski udostojen sam episkopskog čina. Ovo svešteno dostojanstvo primio sam sa radošću i strahom znajući da će moje dosadašnje služenje bogu kao igumana carske lavre Visokih Dečana morati da bude još predanije i revnosnije nego ikada. Sada kada preuzimam dužnost eparhijskog arhijereja episkopije raško prizrenske odgovornost koja mi se daje neuporedivo je veća. Svestan sam da mi se poverava jedna od najuglednijih eparhija naše Crkve“, rekao je episkop Teodosije. Od zvaničnika svečanom činu ustoličenja i prijemu u novoj zgradi Episkopije u Prizrenu prisustvovali su ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić kao i izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević. Od međunarodnih predstavnika prisustvovali su komandant KFOR-a Erhard Biler sa područnim nemačkim i italijanskim komandantima generalom Tomasom i pukovnikom Emilijanijem, predstavnici UNMIK-a, EULEKS-a i Evropskih kancelarija u Prištini, OEBS-a, Saveta Evrope. Svečanosti u Prizrenu prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica na Kosovu i Metohiji, islamske zajednice Kosova, Rimokatoličke i Evanglelističke crkve.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018