Vesti

Obustavljena istraga za Goraždevac

EULEKS obustavio istragu o napadu u kojem je pre sedam godina u Goraždevcu ubijeno dvoje srpske dece, a četvoro teško ranjeno, kaže Bogdan Bukumirić, koji je pre sedam godina jedva preživeo napad. Za ’zatvaranje’ istrage Bukumirić saznao iz odgovora na pismo koje je uputio šefu EULEKS.

Bogdan Bukumirić, koji je jedva preživeo napad u Goraždevcu pre više od sedam godina, kaže da je policija EULEKS obustavila istragu o tom terorističkom napadu u kojem je ubijeno dvoje srpske dece, a još četvoro mladih teško ranjeno, prenosi Tanjug. Bukumirić je za ’zatvaranje’ ove istrage upravo saznao iz odgovora na pismo koje je 3. novembra ove godine uputio šefu EULUKS-a Gzavije de Marnjaku tražeći da ga obavesti da li je bilo nove istrage o zločinu u Goraždevcu i kakvi su rezultati. U pisanom odgovoru, koji je Tanjugu predočio Bukumirić, a koji je potpisao šef Osoblja Euleksa Tomas Mulman, kaže se da je ’EULEKS-a policija sprovela ponovnu istragu slučaja’. ’Do sada nijedna osumnjičena osoba nije identifikovana. Međutim, ukoliko se pojave dodatne relevantne informacije, istraga će biti ponovo otvorena’, stoji u odgovoru. Mulman pritom obaveštava Bukumirića da, ’kao integralni deo mehanizma misije Euleks na Kosovu’ deluje Odbor za razmatranje ljudskih prava i da, ’kao nezavisno telo’, ima mandat da razmotri pritužbe bilo koje osobe koja tvrdi da je bila žrtva kršenja ljudskih prava od strane misije EULEKS-a za vreme sprovođenja njenog izvršnog mandata. Međutim, žrtvi se odmah skreće pažnja da mora imati u vidu da ’Odbor nije pravosudno, niti disciplinsko telo i da nema ovlašćenja da dodeljuje novčanu nadoknadu’. Na obali reke Bistrice kod Goraždevca 13. avgusta 2003. godine pucano je iz šiblja, s leđa na decu i mlade koji su pekli kukuruz provodeći letnji raspust na kupanju. Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a ranjeni Dragana Srbljak (13), Marko Bogićević (12) Đorđe Ugrenović (20) i Bogdan Bukumirić, koji je tada imao 15 godina. Bukumirić se od 2007. u više navrata obraćao šefovima UNMIK-a sa zahtevom da ga obaveste o rezultatima istrage. ’Najpre sam dobio odgovor da je formiran novi tim za istragu i da se radi na otkrivanju dodatnih svedoka. I sve je ostalo na tome, a pre godinu dana iz UNMIK-a me nisu ni udostojili odgovora’, ispričao je Bukumirić i dodao je da je zato ponovo pisao šefu EULEKS-a de Marnjaku. On je istakao da je ogorčen zbog toga što mu oni koji bi trebalo da brinu o vladavini prava na Kosovu i Metohiji, posle sedam godina, praktično poručuju da ne očekuje da će počinioci zločina biti privedeni pravdi. Istakavši da se u ovom slučaju ’ne radi o kršenju ljudskih prava, već o teškom krivičnom delu zločina’, Bukumirić je uveren da je ’bilo dovoljno relevantnih tragova, pogotovo odmah posle napada, koji su mogli dovesti do ubica i njihovih nalogodavaca i rasvetliti pozadinu tog terorističkog akta. ’

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018