Vesti

Presađivani organi i u bolnici u Tirani?

Hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima tokom ratnog perioda na Kosovu 1998-1999. izvođeni su i u domovima zdravlja i bolnicama u Albaniji, pokazuje istraga srpskog Tužilastva za ratne zločine, a prenosi beogradska Politika.

List piše da kao jedan od dokaza za tvrdnju o trgovini organima srpsko tužilaštvo navodi izjavu šefa odeljenja za transplantacije Kliničko-bolničkog centra ’Majka Tereza’ u Tirani Sulejmana Kodre. Kodra je ’TV Top njuz’ iz Tirane rekao da su u toj bolnici zabeleženi slučajevi presađivanja organa od nepoznatih donatora, ali da se ’hirurzi ne mogu smatrati odgovornim za to’. Tužilastvo za ratne zločine Srbije došlo je i do informacija o broju pacijenata s teškom insuficijencijom bubrega koji su tokom rata na Kosovu bili zbrinuti i podvrgnuti tretmanu u Albaniji i Makedoniji. U KBC ’Majka Tereza’ u Tirani tokom 1999. godine primljeno je 75 pacijenata sa Kosova dok je u Univerzitetsku bolnicu u Skoplju sa dijagnozom teške insuficijencije bubrega primljeno 70 pacijenata sa Kosova i Metohije, piše Politika.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018