Vesti

Ljajić: Pozivamo Tribunal da istraži UNMIK

Očekujemo da Tribunal u Hagu pokrene postupak zbog nepoštovanja tog suda protiv tadašnjih čelnika UNMIK-a, među kojima je i Soren Jesen Peterson, izjavio je šef Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

’Još aprila 2008. godine tražili smo od haškog tužioca preispitivanje navoda iz knjige Karle del Ponte i ukazali na opstrukciju UNMIK-a, čiji su šefovi sprečavali bilo kakvu istražnu radnju o zločinima OVK-a na teritoriji Kosova’, rekao je Ljajić. Prema njegovim rečima, UNMIK je tada tvrdio da ne poseduje bilo kakav izveštaj o trgovini organima i da nema nikakvih dokaza, u šta su uveravali i Tribunal. Šef UNMIK- a je tada bio Soren Jesen-Petersen. ’Pozivamo Tribunal na istragu zbog nepoštovanja tog suda od strane tadašnjih čelnika UNMIK-a, za to postoji mandat’, rekao je Ljajić. Ljajić je istakao da o opstrukciji UNMIK-a govori i izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima nestalih, kao i izveštaji Karle Del Ponte, forenzičara i Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji. Komentarišući zašto je Martijev izveštaj objavljen posle izbora na Kosovu, a uoči dijaloga Beograda i Prištine, Ljajić je rekao da smatra da ’ne postoji smišljena politička akcija za postizanje nekog cilja’. ’Izveštaj je pripreman otkako je Karla del Ponte iznela svoje indicije i sada je završen’, rekao je Ljajić u intervjuu za nedeljno izdanje “Blica’. Kako je naveo, ’u izveštaju treba tražiti samo našu šansu za ispunjenje pravde za žrtve’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018