Vesti

Prizren: Počelo ustoličenje episkopa raško prizrenskog

Svečano ustoličenje novoizabranog episkopa raško-prizrenskog Teodosija počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u novoobnovljenom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prizrenu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi njegova svetost patrijrah srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenoslužitelja iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve. Na liturgiji je prisutno oko 1. 500 vernika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije koji su organizovanim prevozima jutros rano stigli u Prizren. Od zvaničnika liturgiji prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković kao i izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević. Liturgiji prisustvuju i predstavnici UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a, OEBS-a, Saveta Evrope idr. Sveta arhijerejska liturgija i ustoličenje episkopa raško prizrenskog Teodosija u Prizrenu predstavlja jedan od najznačajnijih crkvenih događaja na Kosovu i  Metohiji u zadnjih 10 godina. Vladika Teodosije je na dužnost episkopa Raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i raščinjenog vladike Artemija.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018