Vesti

Obeležena godišnjica ’Jedinstva’

Pristinski nedeljnik “Jedinstvo“ je danas u Kosovskoj Mitrovici proslavio 66. godina postojanja.

Direktor novinsko-izdavačkog Javnog preduzeća “Panorama’, u okviru koga posluje list “Jedinstvo’, Svetozar Vlahović, istakao je da postoji ogromna želja da “Jedinstvo’ opstane, da postoji i bude ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji od njega traži. “Mi sigurno nećemo dozvoliti da se gase srpske institucije. Jedinstvo upravo to i radi, dostupno je i na zadnjem metru gde srpska reč postoji, gde izdisaji i vapaji srpske kulture moraju i mogu biti ostvareni. Jedinstvo je tu, makar i kao periodičan list, da ukaže da je postojao neki kulturni srpski proizvod, da postoji srpska kultura i da postoji potreba da Srbi opstanu na Kosovu i Metohiji’, rekao je Vlahović na proslavi godišnjice. Potpredsednik Udruženja novinara Srbije i član republičke radiodifuzne agencije, Žvojin Rakočvić, naglasio je da se srpski jezik održava, traje i nastoji da nađe svoj izraz, svoje čuvanje i trajanje na njegovom istorijskom, kulturološkom i etničkom prostoru kroz ovaj list. Rakočević je ocenio da su mediji na Kosovu i Metohiji 10 godina van svakog normalnog načina i uslova rada, pa zato ponekad postoji distanca da se kaže da je nešto moglo bolje da se uradi. “Ja smatram da moramo uklanjati probleme i da ti problemi društva u kom živimo, društva koje nas okružuje, moraju biti svima nama u pameti. Smatram da medijska zajednica ima pravo na borbu i samostalnost u odnosu na sve institucije i da će ta samostalnost pomoći medijima na Kosovu i Metohiji’, kazao je Rakočević. Sedište “Jedinstva“ je 1999. godine iz Prištine izmešteno u Zvečan, a potom u Kosovsku Mitrovicu.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018