Vesti

Hrvati iz Janjeva proslavili Božić

Prazničnom misom i okupljanjem u katoličkoj crkvi Svetog Nikole preostali Hrvati u Janjevu proslavilinajradosniji praznik - Božić.

Pred oko 200 ljudi, misu je održao janjevački župnik Don Matej Palić, koji je vernicima poželeo da praznik provedu u miru, ljubavi i dobrom rasploženju. „I ovaj Božić proslavljamo u radosti i miru, kako i priliči današnjem blagdanu. U ponoć smo sa hrvatskom zajednicom u Janjevu i u prisustvu velikog broja gostiju održali prvu misu i proslavili rođenje Gospoda Isusa Hrista. Sa slavljem smo nastavili i danas“, rekao  je don Matej KIM radiju. Don Matej Palić, međutim, kaže da situacija u Janjevu nije nimalo ’ružičasta’ i da se preostali Hrvati bore sa siromaštvom.   “Da nije finansiske i materijalne pomoći dobrih ljudi, pre svega od raseljenih Janjevaca iz Hrvatske, teško da bi opstali. Nastojali smo da zbirnemo siromahe, tako da su svi imali kako odecu i obucu tako i prazničnu trepezu’, rekao je Palić. On je kazao da je sve manje Hrvata u Janjevu i da oni koji su ostali Božić slave u veri za boljim danima. “Sve je otežano, ekonomska kriza je učinila svoje. Smanjen je broj Hrvata i to se najvise oseti u crkvi. Ove godine dve porodice su se odselile, sedmoro je umrlo, a samo troje Hrvata kršteno’, rekao je don Palić. U Janjevu je devedesetih godina živelo preko 4. 500 Hrvata, dok danas tu trenutno živi oko 280. Ovo mesto je bilo poznato po velikom broju zanatlija i trgovaca. Ponoćna misa povodom Božića održana je i u novosagrađenoj katedrali „Majka Tereza“ u Prištini. Vernicima su prenete želje da praznik provedu u miru, ljubavi i toleranciji.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018