Vesti

Organizacije za bezbednost na Kosovu održale sastanak

Predstavnici Kosovske i EULEKS policije i bezbedonosnih organizacija širom Kosova održali su u kampu Bondstil sastanak zajedničkog izvršnog saveta bezbednosti u cilju nastavaka dobrih odnosa i saradnje.

KFOR-ova multinacionalna borbena grupa Istok bila je domaćin polugodišnjeg sastanka izvršnog saveta bezbednosti, na kojem su prisustvovali predstavnici Kosovske policije, EULEKS-a, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, programa za Međunarodnu krivičnu istražnu obuku i visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice. Prema rečima zamenika komandanta multinacionale grupe Istok, potpukovnika Hoze Boria-Kruza ovakvi sastanci su veoma kako bi se osigurao nastavak dobrih odnosa i saradnje bezbednostnih struktura na Kosovu. “Radujem se našem nastavku saradnje i dobrim odnosima sa različitim agencijama na Kosovu koje su ovde zastupljene, kao i sa EULEKS-om’, kazao je Boria-Kruz.            Major Gonzalo Vargas oficir združenog tima za vezu sa organima zakona kazao je da su sastanci “prilika za sve bezbedonosne agencije širom Kosova da diskutuju o načinima kako da sarađuju u cilju održavajnja  bezbednog i sigurnog okruženja za sve stanovnike Kosova’. U saopštenju KFOR-a dostavljenom KIM radiju kaže se da je sastanak bio prilika da se diskutuje i analizira efikasnost različitih aktivnosti organizacija tokom prošle godine, kao što su kriminalne istrage, rad pogranične policije i zajednička obuka između KFOR-a, EULEKS-a i KPS. Predstavnici bezbednostih organizacija na Kosovu razgovarali su o planovima za 2011. godinu i o problemima na koje bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti, kao sto su: ilegalni prelaz granice i krijumčarenje, razna politička pitanja, privatizacija određenih poslova, ekstremističkim grupama, ali i budučim zajedničkim vežbama KFOR-a, EULEKS-a i KPS-a po pitanju kontrole protesta i uklanjanju neeksplodiranih naprava širom Kosova, saopšteno je iz KFOR-a.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018