Vesti

Sve je spremno za ustoličenje Teodosija

U Prizrenu, sedištu Eparhije raško-prizrenske, sve je spremno za sutrašnji svečani čin ustoličenja novoizabranog episkopa Teodosija. Vladiku će u tron episkopa uvesti patrijarh Irinej koji će u obnovljenoj crkvi svetog velikomučenika Georgija služiti svetu liturgiju.

Nakon detaljne obnove zapaljenog sedišta Eparhije, sabornog hrama Svetog Đorđa, episkopskog dvora i parohijskog doma u toku prethodnih tri godine, početkom ove zime privedeni su kraju i radovi na uređenju porte Episkopije, koja se nalazi u starom centru grada na reci Bistrici, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske. „Sutrašnju Svetu liturgiju i svečani čin ustoličenja novoizabranog episkopa Teodosija dočekujemo spremno i sa velikom radošću, kao veliki događaj za našu crkvu i vjerni narod“, rekao je dosadašnji administrator Eparhije mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Svečani čin uvođenja Vladike Teodosija u tron Episkopa Raško-prizrenskog obaviće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Prema dosadašnjim najavama očekuje se dolazak četrnaest arhijereja SPC. Svetoj liturgiji u hramu Sv. Đorđa i činu ustoličenja prisustvovaće, pored predstavnika Ruske i Grčke crkve, i velikodostojnici lokalnih verskih zajednica Kosova, visoki zvaničnici Republike Srbije, KFOR-a, UN-a, EULEKS-a i međunarodnih kancelarija u Prištini, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. Dodaje se da vernici sa Kosova i Metohije, drugih delova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije u Prizren dolaze organizovano autobusima i pojedinačno. Očekuje se da će u Prizren doći oko 1500 vernika i gostiju na jedan od najvažnijih skupova u novijoj istoriji ovog grada i Eparhije raško-prizrenske. Za prevoz vernika, parking autobusa i bezbednost na svečanosti i u samom gradu staraće se pripadnici misije KFOR-a. ’Ustoličenje, kojim se obeležava i zvanični povratak episkopa raško-prizrenskog u svoje istorijsko sedište, srpsko stanovništvo Prizrena i okoline doživljava kao znak da nisu ostavljeni i zaboravljeni’, ističe se u saopštenju i dodaje da će se o njihovim potrebama u narednom periodu brinuti i nadležni parohijski sveštenik jerej Slobodan Đorić, koji je po blagoslovu Episkopa sa porodicom već došao da živi i služi u Prizrenu. Vladika Teodosije je na dužnost episkopa Raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i raščinjenog vladike Artemija.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018