Vesti

Pirotehnika dostupna maloletnicima

Pirotehnička sredstva na Centralnom Kosovu nalaze se u slobodnoj prodaji. I pored apela policije i školskih ustanova da se pirotehnika ne prodaje maloletnicima, kupiti ih može svako.

Prema rečima zamenik komandira KPS policije u Gračanici Rame Kruezijua, policija je pojačala prisustvo na ulicama kako bi sprečila prekomernu upotrebu pirotehničkih sredstava, a prema osobama koje namerno budu remetile red i mir, biće pokrenut krivični postupak. „Maloletnicima je zakonom zabranjena prodaja pirotehničih sredstava, to je ono što prodavci moraju da ispoštuju. Ukoliko neko od maloletnika remeti javni red i mir, postupak će biti pokrenut protiv roditelja. Što se punoletnih osoba tiče, postupak će biti pokrenut protiv njih samih“, kazao je Krueziju za KIM radio. Šef javnih službi u Opštini Gračanica, Boban Todorović, kazao je za KIM radio da je ova opština, u saradnji sa američkom organizacijom USAID napravila akcioni tim, kako bi pomogla sprečavanje upotrebe pirotehnike. Prosvetni radnici se svake godine suočavaju sa ovim problemom jer veliki broj učenika koristi pirotehnička sredstva. Direktor O. Š „Kralj Milutin“ iz Gračanice, Grigorije Stojanović je u izavi za KIM radio istakao da su školski organi preduzeli određene mere. „Kada smo početkom meseca primetili da su učenici počeli da koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva sazvali smo roditeljski sastanak i sa roditeljima razgovarali o ovom problemu. Međutim, sastavili smo odredbu u kojoj je jasno istaknuto iz kog razloga deca ne bi treba da koriste pirotehniku i da će učenici koji je budu upotrebljavali, biti najstrožije kažnjeni“, kazao je Stojanović. Dodao je da je lično razgovarao sa učenicima pre početka nastave i objasnio im da im nije bitno da deca budu bezbedna samo u školi, već i na ulici. Istakao je da su razgovori sa roditeljima, kao i knjiga naredbi koja je pročitana dali pozitivne rezultate. Prema zakonu, upotreba pirotehničkih sredstava dozvoljena je od 25. do 31. decembra.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018