Vesti

Na izborima glasali i mrtvi

Na Kosovu svakodnevno na videlo izlazi sve više detalja o pritiscima, podmićivanju i napadima na članove izborne komisije. Tvrdnje teško dokazati poručuju iz Komisije za žalbe.

Kako prenosi “Dojče vele’, građani Glogovca i Srbice govore o mnogim nepravilnostima kao što su ucene, napadi, manipulacije glasovima dijaspore ili čak glasovima mrtvih ljudi. Manipulacija je bilo i u Rzniću gde se govori da je nekoliko maskiranih lica punilo glasačke kutije pripremljenim listićima. Građani prenose da mediji i oni koji su svedoci nepravilnosti moraju da ćute zbog stalnih pretnji. U nekim kosovskim opštinama, zbog masovnih pretnji, nije lako govoriti o manipulacijama na izborima. Hazir Krasnići, posmatrač iz pokreta ’Samoopredeljenje’ nije želeo da ćuti. “Pored pritiska koji je tokom čitavog dana vršen na nas da bismo pustili ljude da glasaju i po dva ili tri puta, i fizički smo napadnuti. Članu izborne komisije Burimu Beriši najpre su nudili novac, a zatim su mu pretili da će ga likvidirati. I pored toga, on nije popustio“, kaže on. Krasnići dodaje da su njega i Berišu napale dve grupe, čije je članove policija u međuvremenu identifikovala. Jedna od tih grupa je bila naoružana, i iz nje je čak pucano na automobil kojim su se napadnuti udaljili. Komisija za žalbe je dobila 362 pritužbe. Predsednik Komisije Šukri Sulejmani naglašava da će proučiti svaku pojedinačnu žalbu. Među njima su žalbe zbog izborne prevare, pretnje članovima izborne komisije, slučajevi koji su se, kako Sulejmani kaže, desili, iako ih je “možda teško dokazati“. U opštinama Glogovac, Dečani i Srbica, izbori će zbog prevare biti ponovljeni 9. januara. I za vreme predizborne kampanje većina političkih stranaka je prekršila izborni zakon. Zbog toga je Komisija za žalbe već izrekla novčane kazne od ukupno 330.000 evra.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018