Vesti

Prištinski univerzitet dobio dozvolu za rad

Pomoćnik ministra prosvete Republike Srbije Slobodan Jauković uručio je danas dozvole za rad Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i svim fakultetima Univerziteta.

Jauković je ocenio da se egzistencija Prištinskog univerziteta može identifikovati sa egzistencijom srpskog naroda u celini i da je zbog toga ovaj Univerzitet pod specijalnim režimom interesovanja Ministarstva prosvete. ’Uveravam vas da činimo napore i odagnavamo mnoge pritiske koji se odnose na ovaj Univerzitet. Kad kažem da se egzistencija ovog Univerziteta identifikuje sa egzistencijom srpskog naroda, podrazumevam da je celokupan srpski narod, a ovde je sigurno njegov elitni deo, u tom smislu u jednom neprestanom procesu borbe za slobodu. Boriti se za slobodu može samo obrazovan narod jer jedino kao takav on može da artikuliše zahteve za slobodom’, rekao je Jauković. Rektor Univerziteta Zdravko Vitošević naglasio je da je ova godina bila radna, teška, ali i uspešna, te da su u tom smislu aktivnosti bile usmerene na proces akreditacije visokoškolskih ustanova i krunu tog napora - današnje uručenje dozvola za rad za 10 fakulteta i sam Univerzitet. ’Naša očekivanja su da ćemo u periodu ispred nas odnosno sledećem mandatu od 5 godina koliko traje dozvola za rad i akreditacija naših fakulteta i studijskih programa i Univerziteta, uspeti da zajedno sa svojim osnivačima učinimo sve kako bismo i prostorne i kapacitete opreme doveli na onaj nivo kakav sistem evropskog obrazovanja i zaslužuje’, rekao je Vitošević, a prenosi Kontakt Plus radio. Vitošević je istakao da sve konotacije i analize govore da je Pruštinski univerzitet pozicioniran u sistemu i prostoru visokog evropskog obrazovanja, što daje snage svima da budu spremni da iznesu teret novog zahteva novih akreditacionih normi i standarda kakve postavlja sistem i prostor visokog evropskog obrazovanja.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018