Vesti

Na Kosovu 26 žrtava trgovine ljudima

Na Kosovu i Metohiji identifikovano je 26 žrtava trgovine ljudima, podatak je kojim raspolažu Međunarodne organizacije.

Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je juče u Kosovskoj Mitrovici tribinu posvećenu borbi protiv trgovine ljudima, na kojoj je predavač bio magistar Saša Atanasov sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.   Cilj tribine bio je da proširi broj aktivnih učesnika u prevenciji borbe protiv trgovine ljudima. Tačan broj žrtava trgovine ljudima nije moguće utvrditi, kazao je Arlov u izjavi za Kontakt Plus radio. Prema njegovim rečima na području Republike Srbije broj registrovanih slučajeva smanjen je u odnosu na prošlu godinu, kada je zabeleženo 127 žrtava, mahom srpskih državljana. ’Ove godine za isti period nešto je manji broj i do sada je identifikovano oko 60-tak žrtava. Najveći broj su žrtve iz Srbije. Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, raspolažemo podacima koje smo dobili od OEBS-a i drugih relevantnih međunarodnih faktora. Taj broj se kreće u proseku oko 26 žrtava ’, istakao je Atanasov. Mada je problem trgovine ljudima tema o kojoj se danas mnogo govori i piše, svest ljudi o ovom problemu, nije na zavidnom nivou i to ne samo kod nas, već je slično u svim zemljama regiona, kaže Atanasov. Prema podacima iz 2006. godine, koje je dala Organizacija za borbu protiv droge i kriminaliteta pri Ujedinjenim Nacijama u svetu je zabeležena 21. 600 žrtava. Prema procenama relevantnih institucija, taj broj se u stvari kreće u rasponu od četiri do čak 27 miliona žrtava.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018