Vesti

DSK očekuje nove parlamentarne izbore

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da očekuje organizovanje novih parlamentarnih izbora na Kosovu u septembru sledeće godine, jer je uveren da Kosovo ne može da ima stabilne institucije nakon izbora održanih pre deset dana.

Do novih izbora u septembru, Mustafa smatra da Kosovom treba da upravlja tehnička vlada. ’Mislim da obavezno treba što skorije da idemo na nove izbore, jer je nemoguće, recimo, da organi i Skupština Republike Kosovo i kosovska vlada imaju održivi legitimitet’, rekao je Mstafa u intervjuu prištinskom listu ’Koha ditore’. ’Smatram da treba da formiramo skupštinu koja će da funkcionišse takva kakva jeste, ali da joj odredimo rok, najdalje do septembra naredne godine, kada bi Kosovo trebalo da ide na nove izbore’, kazao je Mustafa, predsednik druge po snazi stranke kosovskih Albanaca, prenosi Tanjug. On je u intervju za ’Kohu Ditore’ nekoliko dana pre održavanja izbora 12. decembra predvideo septembar naredne godine kao mesec kada će pasti vlada, u slučaju da partija koju on vodi ne pobedi na opštim izborima. Izbori su održani, preliminarni rezultati pokazuju da DSK nije pobedila, a Mustafa i dalje ima zacrtan septembar 2011. godine. Mustafa je kazao da će nakon verifikacije prihvatiti rezultate izbora i da će biti deo skupštine, obećavši da DSK neće biti uzrok za nastanak institucionalnog vakuma na Kosovu.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018