Vesti

Karla Del Ponte: Dve opcije za istragu

Istragu o navodima Dika Martija može preuzeti haški Međunarodni krivični sud, ukoliko dobije mandat od SB UN, ili poseban nezavisni sud, kaže Karla del Ponte.

Ako EULEKS ne može da preuzme istragu optužbi o trgovini organima u koje su umešani kosovski političari, postoje još dve opcije, kazala je ona u intervjuu za NIN, prenosi B92. Karla del Ponte, bivša tužiteljka UN za ratne zločine, navela je da bi istragu mogao da preuzme Međunarodni krivični sud u Hagu ili nezavisni sud po uzoru na Specijalni sud za Liban. ’Jednostavno ne možete da pročitate ovaj izveštaj i okrenete glavu. Međunarodna institucija koja je u stanju da sprovede detaljnu istragu mora da ispita ovaj izveštaj’, izjavila je Del Ponteova u Argentini gde sada obavlja dužnost ambasadora Švajcarske. Ona je izjavila da je zbog složenosti predmeta mala verovatnoća da bilo koji međunarodni sud može da istraži optužbe, u kojima se pominje više zemalja Balkana i u koje je upleten Hašim Tači, aktuelni premijer Kosova. ’Iz vlastitog iskustva znam da nijedno državno telo ne može da sprovede ovakvu istragu do kraja’, kaže Del Ponteova. Bivša tužiteljka je rekla da su se službenici Tribunala suočili sa ozbiljnim pretnjama od strane albanske mafije i operativaca bivše Oslobodilačke vojske Kosova kada su pokušali da sprovedu istragu optužbi za trgovinu organima 2004. godine. ’Oni su bili onemogućeni’, rekla je, odbacivši tvrdnje da je Tribunal ikada doneo zaključak o tome da su ove optužbe neosnovane, jer nikada nije bila sprovedena temeljna istraga navedenih optužbi. Del Ponteova je postavila pitanje da li misija EULEKS raspolaže resursima i da li ima političku podršku da vodi ovaj slučaj. ’Plašim se da EULEKS neće biti u stanju da sprovede ovu istragu, jer možete zamisliti sa kakvim će se sve problemima suočavati službenici na Kosovu’, rekla je Del Ponteova za beogradski nedeljnik NIN. Ona je pohvalila Martija i njegov konačni izveštaj: ’Dik Marti je hrabar čovek, i on nije pod političkim pritiskom ili u potrazi za političkim poenima, ’ preneo je B92.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018