Vesti

Poslednje pripreme za popis stanovništva na Kosovu

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu i Metohiji biće organizovan od 01-15. aprila 2011. godine.

“Centralna komisija za popis stanovništva u Prištini je sprovela sve pripreme tako da popis stanovništva bude završen sa uspehom’, izjavio je za KIM radio predsednik komisije Rifat Bljaku. Bljaku je kazao da će popis biti organizovan na celoj teritoriji Kosova uključujući i sever. “Datum popisa je određen na osnovu preporuke evropskog zavoda za statistiku Eurostat. U tom periodu održaće se popis stanovništva i u zemljama regiona. Sadržaće standardna pitanja koja su univerzalna za sve’, kazao je Bljaku. On ističe da su u Zavodu za statistiku pripremljeni materijali koji se nalaze u fazi ispitivanja od strane stručnjaka. Prema njegovim rečima pored popisa stalnog stanovništva biće uključeni i dodatni obrasci za lica koja su raseljena.   “S obzirom da na prostoru biše Jugoslavije ima veliki broj raseljjenih lica, Zavod za statistiku Kosova je dodao i dopunski obrazac kojim se odgovorom na pitanja dobijaju podaci o broju raseljenih lica a to je urađeno na preporuku Eurostata’, dodao je Bljaku. Bljaku je u izjavi KIM radiju istakao da je popis statističkog karaktera i da nema političku konotaciju. On dodaje da obrazac sadrži nekoliko pitanja a da je samo jedno o nacionalnoj pripadnosti. “Nadam se da se ovaj popis neće politizovati i biće u korist svih stanovnika koji žive i rade na Kosovu jer oni time dobijaju legitimitet da su stanovnici tog naselja gde žive’ naveo je on. Formulari će biti na srpskom, albanskom, turskom i engleskom jeziku.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018