Vesti

Protiv Srba iz Bostana optužnica za ratni zločin

Specijalno javno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv troje Srba iz Novog Brda zbog sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1999. godine.

Braća Slobodan i Srećko Martinović i Svetlana Stojanović iz mesta Bostane kod Novog Brda osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine. Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević izjavila je KIM radiju da trenutno nije upoznata sa detaljima slučaja ali da će u toku dana biti poznate sve pojedinosti. U međuvremenu, advokat optuženih, Dejan Vasić, izjavio je Tanjugu da je i tužilac Merita Bina Rugova podigla optužnicu protiv braće Slobodana i Srećka Martinovića i Svetlane Stojanović iz mesta Bostane, opština Novo Brdo, na Kosovu i Metohiji. Vasić je precizirao da se ovo troje Srba sumnjiče da su učinili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom sukoba u pokrajini pre 11 godina. Ovo troje su po ovom predmetu već pritvarani prošle godine i u pritvoru su proveli puna tri meseca. Branilac optuženog Srećka Martinovića, Vasić smatra da su dokazi koje je sudu ponudilo tužilaštvo nedovoljni i protivurečni, i da će srpski advokatski tim pokušati to da dokaže na suđenju. Za sada nije poznato kada će početi suđenje braći Martinović i Svetlani Stojanović.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018