Vesti

Koalicija Tači - Pacoli?

Politički subjekti na Kosovu čekaju da CIK potvrdi rezultate sa parlamentarnih izbora od 12. decembra da bi i zvanično počeli pregovore o formiranju nove vlade.

Tokom vikenda DPK (Demokratska partija  Kosova) je, kako izveštava Slobodna Evropa, saopštila da je Hašim Tači održao sastanak sa liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, tokom kojeg je potvrđena obostrana želja za formiranje buduće vlade. Memli Krasnići, član Predsedništva DPK, kaže da će nakon potvrde rezultata sa izbora biti obavljene konsultacije da bi se formirala ’efikasna i stabilna vlada koja će za svoj program imati integraciju Kosova u Evroatlantske strukture’. ’DPK zajedno sa svojim partnerima ne samo da će imati potrebnu, nego će imati i stabilnu većinu sa najmanje 75 glasova u skupštini Kosova. Što se tiče konkretnih detalja sporazuma sa našim partnerima, o tome ćemo odlučiti nakon sertifikacije rezultata izbora’, kazao je Krasnići. On je naglasio da DPK neće odustati od mesta premijera Kosova i da oko toga neće biti kompromisa, a Mimoza Kusari-Lila iz Alijanse novo Kosovo je rekla da će njena stranka zahtevati mesto predsednika Kosova. Ono što je sigurno u vezi s budućom vladom je to da pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji je treći po broju osvojenih glasova, neće biti u koaliciji sa onima koji su do sada bili na vlasti.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018