Vesti

A. Kurti: Martijev izvešaj disciplinovao Tačija

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, izjavio je da u izveštaju Dika Martija u kojem se Hašima Tačija optužuje za trgovinu ljudskim organima kosovskih Srba, ima nešto “pozitivno”.

U intervjuu prištinskom listu Koha ditore, Kurti je rekao da je Martijev izveštaj ’disciplinovao’ Hašima Tačija. On je ocenio da vanredni parlamentarni izbori od 12. decembra nisu bili fer ni demokratski, te da je njihov rezultat, uz sve neregularnosti i krađe, neprihvatljiv. “Posledica svega toga je da je legitimnost izbora legitimnost razbojnika i nasilja’, rekao je Kurti. Kurtijev pokret je prvi put učestvovao na izborima, i po broju dobijenih glasova izbio na treće mesto među strankama kosovskih Albanaca. Pored osporavanja rezultata izbora, Kurti ne isključuje mogućnost da uđe u Skupštinu, mada ne kaže da li će se poslanici Samoopredeljenja zakleti na Ustav. Kurti je rekao da niko od poslanika ovog pokreta neće prihvatiti da se šeta džipom niti da ga čuvaju telohranitelji. “Poslanici Samoopredeljenja će se angažovati da se blindirana vozila i telohranitelji daju tužiocima i sudijama, onima koji bi trebalo da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije’, kazao je Kurti. On je rekao da Samoopredeljenje neće ući ni u kakvu kombinaciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK), Demokrastskim savezom Kosova (DSK)  ali i ni sa jednom od posleratnih partija, preneo je Danas.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018