Vesti

Analitičari - uticaj Martijevog izveštaja na budući dijalog

Analiza izveštaja Dika Martija izazvala je kontraverze i sukob mišljenja među analitičarima koji su danas u Čaglavici raspravljali o tome koliko izveštaj Martija može imati uticaj na dijalog Beograda i Prištine.

Politički analitičar iz Prištine, Škeljzen Malići, smatra da je izveštaj Martija neosnovan jer ne sadrži činjenično stanje i dokaze o počinjenim zločinima. On veruje da je izveštaj pokušaj da se izvrši pritisak na Kosovo pred predstojeći dijalog. “Naravno da se u svetu  trguje organima jer to je unosan biznis ali OVK nije počela rat da bi se bavila trgovinom organima i nije želela novac od toga jer je imala druge izvore finansiranja kao što je fond “Otadžbina zove’ ali i preko banki u Albaniji. Ali ako je neko bio kriminalac neka se zatvori makar to bio i Hašim Tači’, kazao je Malići u Medija centru u Čaglavici. Živojin Rakočević kazao je da je “mnoge stvari život već ispregovarao’ ali da se pitanje privrede i povratka raseljnih mora postaviti pred buduće učesnike pregovora. Začuđujuće je, po njemu, što mnogi brane Hašima Tačija naročito analitičari “ne ostavljajući ni trunku sumnje da je to možda neko radio’. “Sigurno je da samo Hašim Tači ima slobodu i kredit da bude “mek’ u pregovorima sa Beogradom a čini mi se da će mu izveštaj Dika Martija pomoći da bude mekši i da ove stvari oko života i normalnih događaja izgledaju drugačije’, rekao je Rakočević. On upozorava da „balkanski feudalci poslednjih meseci atrofiraju i da im moć nestaje“. „Ne možete očekivati, da što sami od sebe, što pritiskom spolja, feudalci ne izgube od svoje idealne moći nad-nezavisnosti i savršenog vladanja. Ako smo mislili da će oni vladati na takav način do kraja života izgleda da smo se prevarili. Dezintegracija Zapadnog Balkana je završena i možda smo na početku nove integracije, ma koliko ona bila labava i čudna“, kazao je Rakočević. Analitičar, i bivši savetnik šefa UNMIK-a posle 1999. godine, Nenad Radosavljević, smatra da Dik Marti “nije niko i ništa’ i da se izveštaj ne zasniva na špekulacijama. On je ubeđen u neuspeh pregovora i kaže da će Srbima koji ulaze u dijalog kao deo kosovskih institucija biti zamereno. “Mislim da srpskim strukturama nije toliko uzeto za zlo, čak ni od strane Srba koji žive na severu Kosova, to što su učestvovali na kosovskim izborima ali će im biti uzeto za zlo ukoliko uđu u Vladu a ako još učestvuju u pregovorima na strani onih koji su pod sumnjom, mislim da to za njih neće biti dobro’, rekao je Radosavljević. Direktor KIPRED-a, Krenar Gaši, veruje da dijalog Beograda i Prištine ne može imati tehnički karakter jer su, kako kaže, sva pitanja o kojima treba da se raspravlja politička. “Ta činjenica, zajedno sa izveštajem Dika Matrija, dovodi Kosovo u neugodnu situaciju jer Kosovo nije u prednosti da uđe brzo u dijalog sa Srbijom’, rekao je Gaši. Gaši je istakao je će Hašim Tači biti slab premijer nezavisno od izveštaja Dika Martija jer, kako navodi, “ni do sada nije pokazao dobre rezultate predvodeći Vladu Kosova’

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018