Vesti

ICO: Srpska i kosovska diploma za đake na Kosovu

“Decentralzacija će iz temelja da izmeni strukturu upravljanja na Kosovu, ali ovaj proces još nije završen, izjavio je za emisiju „Debata“ na KIM radiju šef kancelarije za prava zajednica u ICO-u Rafael Negal.

Negal je kazao da je u novim decentralizovanim opštinama dosta urađeno i da je život ljudi olakšan ali da posla još ima. „Poštovanje prava zajednica terba sprovoditi na celoj teritoriji Kosova. Ako govorimo npr. o ravnopravnosti oba zvanična jezika ostaje još puno toga da se uradi kao i u pristupu zdravstvu i obrazovanju na jezicima manjina. Nove opštine koje su osnovane jesu jedan efikasan sistem za realizovanje mnogih stvari ali moja je ambicija i da Srbi u opštini Peć mogu da dobijaju sve što im je potrebno na svom maternjem jeziku“, rekao je Negal. On kaže da je pomoć Srbije dobrodošla u svemu pa i u obrazovanju ali da se on zalaže da se škole u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku integrišu u ustavne odredbe Kosova. „Boljitak u ovom smislu koji bismo mi voleli da vidimo jeste da  na kraju obaveznog školovanja učenici dobijaju dve diplome, jednu koju bi izdale institucije iz Srbije a jednu istitucije Kosova. To bi svima dalo mogućnost izbora da sami odluče koje će diplome koristiti za dalje školovanje“, rekao je Negal. Šef Fejtove kancelarije za prava zajednica kaže da su najveće kritike koje ICO dobija iz međunarodnih krugova to što nema strožiji stav prema kosovskoj vladi u pogledu poštovanja svih aspekata prava zajednica. Negal objašnjava da ICO radi na sprovođenju rešenja koja treba da postanu održiva i koja će funkcionisati i kasnije i bez ICO-a. Negal veruje da će decentralizacija uspeti i na severu Kosova jer smatra da su „kosovski političari bolje i dublje razumeli pitanje decentralizacije od običnog naroda te da će uticati da se ovaj proces sprovede do kraja“.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018