Vesti

Sve više žalbi na izborne nepravilnosti

Komisiji za žalbe Centralne izborne komisije u Prištini predata je 171 žalba na nepravilnosti.

Smatra se da su manipulacije dostigle kulminaciju u Glogovcu i Srbici, ali nisu zaostale ni ostale opštine. U najmanje devet opština nije bilo lampica za proveru, a nakon toga je na istim biračkim mestima bilo i višestrukog glasanja. Neregularnosti su uočene i o njima su izvestili i posmatrači organizacije ’Demokratija na delu’, ali i međunarodni diplomatski posmatrači. Pokret ’Samoopredeljenje’ je doneo odluku da ne prizna rezultate u četiri opštine dok je stav Demokratskog saveza Kosova da ih ne prizna u šest opština. Nezadovoljan procesom u Srbici je i član Demokratske partije Kosova Gani Koci. Stranke su žalbe podnele za mahinacije u Srbici, Glogovcu, Mališevu, Žuru, Prizrenu, Dečanima, Štrpcu i Gračanicici. Izborni panel za žalbe i predstavke je zasedao juče i razmatrao preko 40 žalbi političkih partija na izbore, dok je za predizborni period do ponedeljka pre podne stigao rekordni broj predmeta. Predsednik panela Šukri Sulejmani, je rekao novinarima da je za predizbornu kampanju ovoj instituciji stiglo 136 žalbi od kojih su 122 osnovane. ’Ne mogu da kažem koja je ukupna visina kazni pošto su one u skladu sa prekršajima. Kada smo izricali kazne za gornju granicu je u obzir uzimano i ponavljanje prekršaja’, rekao je Sulejmani. On je naveo da je najveći broj kazni dobila partija koja je izašla kao pobednik na ovim izborima, Demokratska partija Kosova, kojoj je ukupno određeno da plati kaznu od 119.000 evra. ’Od svih partija DPK ima najveću kaznu, za njom slede DSK sa 79. 350 evra, ABK sa 61. 550 evra, ANK - 26. 400 evra, DSD - 4. 450 evra, PSHDK-DPK-4. 200 evra, pokret ’Samoopredeljenje’ - 3. 050 evra, FER - 1. 500 evra i KTDP - 3. 050 evra’, precizirao je Sulejmani. Tanjug prenosi prištinsku štampu koja piše o tome da su se neregularnosti dogodile uprkos velikom broju međunarodnih posmatrača i diplomata koji insistiraju da probleme treba rešavati brzo kako bi se ’spaslo ono što se spasiti može’.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018