Vesti

Različite reakcije na nedeljne izbore

Pojedini srpski političari na Kosovu i Metohiji očekuju da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da počnu ubrzo, a analitičari da će od Srba zavisti ko će biti novi kosovski premijer, dok oni koji su bili protiv izbora smatraju da je bojkot uspeo.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne treba očekivati drastičan zaokret u politici i ponašanju nove vlasti u Prištini. Ivanović je Kontakt Plus radiju rekao da se nada da će pregovori o Kosovu krenuti što je pre moguće, možda i pre formiranja kosovske vlade, ali da pregovori sa ozbiljnijim temama mogu uslediti posle formiranja vladajuće koalicije u Prištini i izbora premijera.   Osvrćući se na nedeljne izbore, Ivanović je kazao da nije bilo velikih iznenađenja, da je izlaznost nešto veća od predviđene, a raspored osvojenih glasova je takav da pretpostavlja da će Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija praviti novu vladu.   On je dodao da je samo pitanje ko će biti drugi koalicioni partner i da nema dileme da DPK računa na glasove koje su osvojile srpske stranke i druge manjinske partije koje su učestvovale na parlamentarnim izborima.   Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović smatra da je bojkot kosovskih izbora na severu pokrajine pokazao opredeljenje i želju Srba na severu Kosova da ostanu u ustavnopravnom poretku Srbije.   ’Međutim i ova izlaznost ne daje legitimitet ovim kosovskim institucijama jer u ukupnom broju, ako se računaju i dve trećine prognanih, sve ovo ne može da bude iznad 10 odsto, tako da mislim i sa te strane rezultat ovih i izbora i legitimitet ovih koji su učestvovali na izborima ne može biti valjan’, rekao je Ivanović.   Analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiju izjavio je da će Srbi imati ključnu ulogu prilikom formiranja nove kosovske vlade i da će od njih zavisti izbor novog premijera.  Spahiju smatra da su i nedeljni izbori protekli sa mnoštvom manipulacija, da je to štetno za demokratske procese na Kosovu i da je loš trend, započet 2007, nastavljen i tokom ovih parlamentarnih izbora.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018