Vesti

P. Fejt: Demokratija je proces učenja

Specijalni predstavnik Evropske unije čestitao je građanima Kosova na dobro sprovedenim parlamentarnim izborima kao i na ’konstruktivnoj atmosferi koja je prevladavala na većini biračkih mesta na Kosovu’.

’Ovi izbori su važan korak ka daljem demokratskom razvoju Kosova i imaće pozitivan uticaj na međunarodnu reputaciju Kosova i njegovu evropsku perspektivu. Veća opšta izlaznost kao i dobra izlaznost zajednice kosovskih Srba, dokaz su veće rešenosti svih zajednica da zajedno učestvuju u izgradnji održive, multietničke budućnosti za Kosovo’, rekao je Fejt u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju. Fejta su razočarale nepravilnosti koje su uočene i po njegovim rečima te nepravilnosti ’podvlače da je demokratija proces učenja’.     ’Očekujem formiranje Vlade koja će biti čista, kompetentna i imati kredibilitet, i koja će biti spremna da se bavi hitnom potrebom za društveno-ekonomskim razvojem, kao i jačanjem vladavine prava, brzo sazivanje Skupštine, koja će dovesti do formiranje vlade i izbora budućeg predsednika’, zaključio je Fejt.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018