Vesti

Ambasada SAD-a: Kosovo na ispitu dok se glasovi broje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestita građanima Kosova na prvim opštim izborima posle proglašenja nezavisnosti. „Ovi izbori predstavljaju izraz demokratije, i veoma nam je drago što je toliko puno ljudi pokazalo svoju posvećenost glasajući širom zemlje“, saopštava Ambasada SAD-a.

U saopštenju dostavljenom KIM radiju Američka ambasada ističe da je pred Kosovom sada ispit dok traje brojanje glasova. „Kosovske institucije moraju pokazati javnosti da su spremne da brane integritet prava na glasanje. Američki posmatrači bili su prisutni na biračkim mestima širom Kosova i pažljivo pratili čitav proces koji je, sa par ozbiljnih izuzetaka, bio uveliko efikasan i efektivan“, navodi se u saopštenju. Ambasador SAD-a na Kosovu Kristofer Del posmatrao je izbore na 17 biračkih mesta u 12 izbornih centara u opštinama Glogovac, Đakovica, Dečane, Peć, Klina dok je tokom obilaska jednog glasačkog mesta u Srbici ustanovljena nepravilnost jer je broj glasačkih listića u kutiji premašio broj potpisa u biračkom registru.   Ambasada je obaveštena i o nepravilnosti tokom glasanja na još nekoliko izbornih mesta u Srbici ali i u Glogovcu. „Verujemo da će Centralna izborna komisija i Veće za žalbe i prigovore preduzeti potrebne mere kako bi osigurale da kosovski izbori zaštite volju glasača“, zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD-a u Prištini.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018