Vesti

EU: Izbori na Kosovu podsticaj za demokratski razvoj Kosova

Delegacija Evropskog parlamenta za posmatranje izbora, koju je predvodila Doris Pak je nakon nadgledanja rada izbornih mesta ocenila da je dobro organizovan izborni dan sa dobrom izlaznošću birača podsticaj za stalni demokratski razvoj Kosova.

Delegacija je takođe potvrdila uspešne napore Cetralne izborne komisije u organizovanju ovih brzih izbora u kratkom vremenskom periodu. U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da delegacija EP očekuje rezultate različitih lokalnih i međunarodnih misija za posmatranje izbora kako bi mogla da izvrši punu procenu izbornog procesa. “Delegacija sa zadovoljstvom beleži da je proces protekao u mirnoj atmosferi. Takođe beleži manje tehničke poteškoće i izražava žaljenje zbog nekoliko zabrinjavajućih incidenata. Delegaciji je ukazano na ozbiljne navode prevare u dve opštine’, piše u saopštenju. Delgacija ohrabruje političke partije da prate odgovarajuće pravne postupke. “Identifikovani počinioci se moraju odmah procesuirati u skladu sa zakonom kako bi se prekinula kultura nekažnjivosti’, navedeno je u saopštenju. Delegacija izražava žaljenje zbog odbijanja kosovskih Srba na severu Kosova da iskoriste priliku da ostvare svoja demokratska prava. “Ovi izbori su ključ kosovske demokratske tranzicije. Desetodnevna kampanja je bila intenzivna, sa živim debatama u elektronskim medijima, sa fokusom na ekonomski rast, smanjenje siromaštva, vladavinu prava i viznu liberalizaciju u kontekstu evropskih integracija Kosova. Delegacija želi da podvuče da se ovim stvara novi zamah u procesu izgradnje više-etničkog Kosova za dobrobit celokupnog stanovništva. Takođe želi da ohrabri sve relevantne aktere da iskoriste priliku da dalje doprinesu mirnoj regionalnoj stabilnosti i prosperitetu’, navodi se u saopštenju. Delegacija takođe beleži pravo stranaka da nakon izbora ulože žalbu Izbornoj komisiji za žalbe i molbe (IKŽM) za koju veruje da će u slučaju žalbi tražiti pravni lek. Istovremeno, delegacija očekuje da se sa svim žalbama i molbama postupa na potpuno transparentan način, bez zakašnjenja.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018