Vesti

NVO: Na izborima ozbiljne neregularnosti

Brojne političke partije i mreža nevladinih organizacija “Demokratija na delu” ističu da je na jučerašnjim parlamentarnim izborima na Kosovu bilo ozbiljnih prekršaja i neregularnosti koje bi mogle da dovedu do sumnje čitav izborni proces.

  Iz organizacije “Demokratije na delu’ jutros je saopšteno da je na biračkim mestima u Srbici i Glogovcu bilo manipulacija glasovima, tako što su ista lica glasala više od dva puta, a što bi moglo da dovede u pitanje čitav izborni proces. Centralna izborna komisija još ne obaveštava javnost o preliminarnim rezultatima niti o eventualnim neregularnostima. Iz CIK-a su saopštili da političke partije svoje primedbe mogu da podnesu komisiji.   Prištinski mediji javljaju o fenomenu prodaje i kupovine glasova preko interneta i to po ceni od 50 evra po glasu. List Koha ditore izveštava o prodaji i kupovini glasova na internetu, gde je za zainteresovane postavljen bio čak i broj telefona. Na brojne nepravilnosti u izbornom procesu i kupovinu glasova upozoravaju i srpske političke partije. Predstavnici Srpske socijaldemokratske stranke Kosova (SSDS) i Jedinstvene srpske liste (JSL) optužili su predstavnike SLS-a za brojne nepravilnosti, nasilje i kupovinu glasova na nekoliko izbornih mesta na Kosovu. Predsednik SSDS Slaviša Petković i nosilac JSL Rada Trajković najavili su da će zbog brojnih nepravilnosti koje je, prema njihovoj tvrdnji, organizovala SLS tražiti ponavljanje izbora. Dodali su da za njihove navode postoje video snimci i izjave svedoka.   Optužbe koje su protiv SLS-a izneli JSL-a i SDSK podržao je i Saša Đokić iz Srpske demokratske strane Kosova i Metohije (SDSKiM). Oni će danas u 13 časova u Medija centru u Čaglavici održati konferenciju za štampu na kojoj će govoriti o jučerasnjim parlamentarnim izborima. Šef Izbornog štaba SLS Dalibor Jeftić demantovao je na konferenciji za novinare tvrdnje da je bilo izbornih nepravilnosti, navodeći da se verovatno radi o njihovoj proceni da je malo njihovih birača izašlo na glasanje i da na ovaj način žele da skrenu pažnju sa njihovog neuspeha.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018