Vesti

Erhard Biler zadovoljan izbornim danom

Komandant međunarodnih mirovnih snaga Erhard Biler izjavio je da izbori predstavljaju uspeh za bezbednost i stabilnost na Kosovu.

„Sve u svemu, situacija je na izborni dan bila mirna i stabilna, nije prijavljeno izbijanje značajnijeg nasilja. Nije bilo većih nemira ili nereda’, naveodeno je u saopštenju KFOR-a. Biler je podsetio da je bezbednosna situacija bila pod kontrolom kosovske policije kojoj je podršku pružala policija EULEKS-a. Komandant KFOR-a je, kako se navodi u saopštenju, koje prenosi FoNet, osudio napad na kuću u Zubinom Potoku u kojoj je bio smešten tim međunarodnih mirovnih snaga za vezu i posmatranje. „Izborni dan predstavlja uspeh i napredak za bezbednost i stabilnost na Kosovu, ali se mora osuditi to što je kuća našeg tima za vezu i posmatranje u Zubinom Potoku namerno oštećena i što je ovaj zločin očigledno počinjen kako bi se zaplašili glasači’, rekao je Biler. KFOR je, kako je naveo, za parlamentarne izbore na Kosovu razmestio 1. 140 vojnika tako da su u kratkom roku mogli da reaguju u bilo kom delu Kosova. „Za njihov transport su bili spremni skoro svi helikopteri KFOR-a’, rekao je Biler govoreći o njihovim aktivnostima u vezi sa izborima na Kosovu. „Glavni štab u Prištini i Višenacionalne borbene grupe su bile i ostaju u punom sastavu kako bi posmatrale svaku pojedinačnu situaciju u različitim zonama odgovornosti i preduzele odgovarajuće mere u slučaju potrebe’, rekao je komandant KFOR-a.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018