Vesti

Tači proglasio pobedu

Premijer Kosova u ostavci i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači proglasio je pobedu na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila mreža nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ Tačijeva DPK-a je osvojila najviše glasova – 34, 4 odsto, što je daleko iznad glavnih protivnika i donedavnih koalicionih partnera iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za koji je glasalo 25, 3 odsto birača. Prema istim rezultatima, Pokret za samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je 11, 9 odsto glasova, Alijansa za budućnost Kosova - 10, 1 i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija 7, 5 odsto glasova. Sve ove rezultate tek treba da potvrdi Centralna izborna komisija, koja je odluku o izbornim rezultatima na Kosovu odložila za danas pre podne. Poslednji podaci o izlaznosti Centralne izborne komisije kažu da je na Kosovu glasalo 47 odsto, od više od 1, 6 miliona upisanih birača. Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači obratio se sinoć pristalicama svoje stranke čestitajući im pobedu DPK-a. “Poštovani građani Kosova, ovo je pobeda demokratije i demokratskih vrednosti’, kazao je on. Tači je kazao da je DPK ubedljivo pobedila u Prizrenu, Mitrovici, Gnjilanu, Uroševcu i mnogim drugim opštinama. Poručio je da će kao premijer još snažnije raditi na daljoj izgradnji Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018