Vesti

Đokić, Petković, Trajković: Očigledna krađa i kupovina glasova SLS-a

Predstavnici Srpske socijaldemokratske stranke Kosova (SSDS) i Jedinstvene srpske liste (JSL) optužili su predstavnike SLS-a za brojne nepravilnosti, nasilje i kupovinu glasova na nekoliko izbornih mesta na Kosovu.

Predstavnici tri političke partije koje su učestvovale danas na izborima održale su zajedničku konfernciju za novinare u Čaglavici. Nosilac liste SSDS-a Slaviša Petković kazao je da se prva nepravilnost dogodila u opštini Štrpce, gde je, kako tvrdi, gradonačelnik Bratislav Nikolić sa svojim obezbeđenjem maltretirao članove biračkih odbora, a na izbornom mestu u Gornjoj Bitinji brutalno pretukao člana biračkog odbora Marijana Ljubića. Prema Petkovićevim rečima druga nepravilnost je uočena ispred zgrade opštine Gračanica gde su aktivisti SLS biračima delili unapred popunjene glasačke listiće. Petković je kazao da je treća nepravilnost „kupovina glasova za 50 evra“. „Ovo je klasičan banditizam. Mi preko toga nećemo preći“, kazao je Petković i dodao da je o svemu obaveštena policija. On je upozorio da su ovakvim postupcima prekršena izborna pravila i napomenuo da za njegove navode postoje video snimci i brojne izjave svedoka. „Tražićemo poništavaje kompletnog izbornog procesa, udaljavanje SLS iz izbornog procesa, i pokretanje krivičnog postupaka protiv gradonačenika Štrpca“, kazao je Petković. „Videćemo kako će reagovati CIK, komisija za žalbe, obavestićemo predstavnike međunarodne zajednice i iskoristiti sva sredstva koja su nam zakonom dozvoljena, a ako treba otići ćemo na Ustavni sud“. Predsavnica JSL Rada Trajković kazala je da je SLS u panici zbog čega je primorana na krađu jer su svesni da njihov odlazak za političke scene znaci nestanak i odgovornost za kriminal.   „Ovo je provokacija. Ljudima se bukvalno deli novac i to je neverovatno i strašno. Računala sam počećemo neke normalne političke procese, a ovo je kriminiogena organizacija koja sebe hoće da predstavi kao politički subjekat“, kazala je Trajković. Optužbe koje su protiv SLS-a danas izneli JSL-a i SDSK podržao je i Saša Đokić SDSKiM. Šef Izbornog štaba SLS Dalibor Jeftić demantovao je na konferenciji za novinare te tvrdnje, navodeći da se verovatno radi o njihovoj proceni da je malo njihovih birača na biralištima i da na ovaj način žele da skrenu pažnju sa njihovog neuspeha.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018