Vesti

Najveća izlaznost u Partešu, slede Gračanica i Štrpce

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu danas je do 15, 30 časova glasalo 34, 10 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Predsednica CIK-a Valdete Daka izjavila je da su u tri opštine na severu Kosova u 16 časova zatvorena biračka mesta, dok je u Zvečanu prekinuto glasanje na mobilnim glasačkim mestima zbog opstrukcija lokalnog srpskog stanovništva. Najviše glasača zabeleženo je u opštini Srbica - oko 59, 6 odsto, dok je u opštini Mamuša kod Prizrena glasalo 51, 48 odsto upisanih birača. Opština u kojoj je zabeleženo najmanje glasova je Leposavić, gde je na biralištima glasala jedna osoba. U opštini Zvečan, rekla je Daka, glasalo je 1, 76 odsto upisanih. Prema podacima izbornog štaba Samostalne liberalne stranke do 16 časova u većini srpskih sredina južno od Mitrovice odziv je bio 30 odsto. Prema rečima šefa izbornog štaba SLS-a najveća izlaznost u srpskim sredinama zabeležena je opštini Parteš (43, 5%), Štrpcu (33, 7%), Gračanici (30%), Klokotu (22, 7%), Ranilugu (19, 6), Novom Brdu (17, 7) i Goraždevcu (21, 2%). Birališta na Kosovu biće zatvorena u 19 časova. Za vanredne izbore na Kosovu prijavilo se 29 stranaka i građanskih inicijativa, među kojima osam srpskih i jedna crnogorska. Za 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se više od 1. 260 kandidata.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018