Vesti

L. Zanijer: Dijalog - put za rešavanje problema

“Nema novih najava o ulozi UNMIK-a u dijalogu, osim izjave generalnog sekretara da su UN spremne da daju podršku EU u omogućavanju dijaloga između Beograda i Prištine”, izjavio je u intervjuu za Politiku šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Šef UNMIK-a, Lamberto Zanijer, je pre nekoliko dana najavio da će UNMIK biti uključen u predstojeći dijalog Beograda i Prištine. On se, podnoseći izveštaj u Savetu bezbednosti UN, žalio da albanski mediji vode kampanju protiv UNMIK-a ali je u intervjuu za Politiku rekao da najava posredovanja UNMIK-a u budućim pregovorima “za sada ne izaziva posebne reakcije medija u Prištini’. “UN veruju da će taj dijalog pružiti značajnu priliku da se krene ka rešavanju mnogih važnih pitanja koja utiču na svakodnevni život svih koji žive na Kosovu. Mi smo EU ukazali na probleme za koje mi smatramo da je potrebno da se prevaziđu kroz dijalog. Naravno, dogovor o dnevnom redu i formatu zavisi od strana koje učestvuju u dijalogu uz pomoć EU kao ključnog moderatora’, rekao je šef UNMIK-a. Komentarišući najave sa severa Kosova da se neće dozvoliti otvaranje glasačkih mesta u javnim ustanovama za predstojeće izbore Zanijer je rekao da nije potrebno preuveličavati pitanje lokacija izbornih mesta. “Važno je da se otklone prepreke za princip rada biračkog mesta, tako da stanovnici bilo kojih kosovskih opština ne ometaju ostvarivanje prava glasa onih koji se na to odluče’. “Ja ću nastaviti svoj angažman sa svim stranama po ovom pitanju, obrazlažući svoju zabrinutost i razmenjujući ideje. Mislim da je važno da nastavimo da radimo na mogućem rešenju, koje će dovesti do dugoročnije bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta, i na severnom Kosovu. Zapravo, i dalje sam zabrinut zbog dugotrajne potencijalne nestabilnosti na tom području’, zaključio je Zanijer u intervjuu za Politiku.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018