Vesti

Tači poziva Srbe da izađu na izbore

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da će u pregovorima Prištine i Beograda biti reči o normalizaciji odnosa, a ne o državnom poretku ni Kosova ni Srbije.

Tači je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju na parlamentarnim izborima 12. decembra, navodeći da će tako moći da unaprede svoj položaj. ’Pregovori će imati za cilj normalizaciju ekonomskih i političkih odnosa dveju susednih država iza kojih stoji teška istorija konflikata i razaranja, ali koje pred sobom imaju zajednički cilj: mirnu i stabilnu budućnost’, rekao je Tači. ’Učešćem u institucijama Republike Kosovo, naši građani srpske nacionalnosti nastaviće da poboljšavaju svoju ekonomsku situaciju i bezbednost’, rekao je on za agenciju Beta. Na konstataciju da se srpski političari sa Kosova plaše izbijanja sukoba posle izbora, Tači je rekao da se to neće desiti. ’Ubeđen sam da su političko-etnički zasnovani incidenti već davno iza nas’, rekao je kosovski premijer. Odgovarajući na pitanje o optužbama da je izazvao raspuštanje parlamenta i pad kosovske vlade da bi odložio početak pregovora sa Beogradom, Tači je rekao da to nije istina. ’To je netačno. Kosovo prolazi kroz proces vanrednih izbora izazvanih ustavnim propustima i pogrešnim tumačenjima načela na kojima se zasniva naš institucionalni poredak’, rekao je on i dodao da su takve političke krize česte svuda u svetu. Tači, predsednik Demokratske partije Kosova, nije želeo da odgovori na pitanje o tome koliko je realno da Albanci sa juga Srbije budu obuhvaćeni pregovorima Beograda i Prištine. On nije želeo da odgovori ni na pitanje o svojoj imovini i poreklu novca.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018