Vesti

V. Jeremić: Uznemirujuća izjava Fejta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je okarakterisao kao uznemirujuću izjavu međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu Pitera Fejta, koji je rekao da je iznenađen nastupom predsednika Srbije Boris Tadića na Samitu OEBS u Kazahstanu.

“Mislim da bi međunarodni predstavnici na Kosovu trebalo da vode računa o izjavama koje daju jer one mogu na ozbiljan način destabilizovati krhku situaciju na Kosovu, rekao je Jeremić i dodao da se Fejtova izjava ’može protumačiti kao poziv na nasilje’. Jeremić je, kako prenosi FoNet, istakao da ne može biti dijaloga ako albanska strana u nekom trenutku pokuša da sprovode nasilje na bilo kom delu teritorije Kosova. “Mi smo već nedeljama spremni da taj dijalog počnemo, prištinska strana još nije spremna i kada bude spremna taj dijalog će otpočeti’, rekao je Jeremić. On je naglasio da će dijalog biti prekinut sa vrlo neizvesnim ishodom ukoliko dođe do nasilnog pokušaja promene realnosti na terenu. Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je juče u Briselu da je pomalo iznenađen izjavom predsednika Srbije Borisa Tadića na zasedanju OEBS, koji je rekao da bi svaka promena realnosti na terenu nasilnim putem, izazvala prekid dijaloga Beograda sa Prištinom.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018