Vesti

SDS KIM: Više pažnje posvetiti omladini i ženama

Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije (SDS KiM) na izbore izlazi sa sloganom “Vreme je za promene” koje članovi i simpatizeri ove partije očekuju, pre svega u načinu funkcionisanja stranaka i opštem političkom životu.

SDS KIM je jedna od prvih registrovanih srpskih stanaka na Kosovu i u radu parlamenta Kosova učestvuje šest godina. Saša Đokić, predsednik stranke, očekuje da će njegova partija biti parlamentarna i naredne četiri godine. “Mnogo više pažnje nego do sada treba posvetiti omladini i ženama.   Shvatili smo da mladi i pripadnice lepšeg pola predstavljaju manjinu u političkom životu Kosova’ rekao je Đokić. Katarina Ađančić, kandidat za poslanika i predsednica odbora žena SDS KIM, smatra da je neophodno uraditi sve kako bi se tradicionalno pasivne glasačke grupe animirale da učestvuju na izborima. Kaže kako će se njena stranka u predizbornoj kampanji fokusirati upravo na to. “Rešenje za probleme žena i mladih mora se tražiti u saradnji sa institucijama. Mislim da žene čak ne znaju koja prava imaju i koliko ih je narušeno. U narednom period radićemo mnogo više na tome’, zaključila je Ađančićeva. Na listi SDS KIM nalazi se i Jefta Aksić, predstavnik grupe gradjana “Đurdjevdan-Ederlezi’ koja je ispred romske zajednice koalicioni partner ove partije. Aksić, član Svetskog parlamenta Roma i komesar za povratak i readmisiju Roma iz zapadne Evrope na Kosovo, smatra da je na prethodnim izborima romska zajednica prevarena. “Romi su verovali u institucije Kosova, demokratske principe multietničkog i multikulturalnog društva. Međutim, to su samo prazne reči na papiru. Formirane lokalne institucije diskriminišu romsku zajednicu. Nijedan od novosagrađenih stanova na teritoriji opštine Gračanica nisu dobili Romi. Stanovi su deljeni po partijskim, kumovskim, i ostalim vezama’ tvrdi Jeftić. Kandidati za poslanike u kosovskom parlamentu ispred SDS KIM vrlo su nezadovoljni dosadašnjim tokom predizborne kampanje, ukazujući na niz zloupotreba i prekršaja koje, po njihovim rečima, čine predstavnici Samostalne liberalne stranke. Sašu Đokića nekorektna borba tokom predizborne kampanje posebno ljuti jer je pre raspisivanja izbora u kosovskom parlamentu potpisan kodeks ponašanja i časti koji se sada, kako navodi “brutalno krši’. Za nesposobnost i neorganizovanost Aksić je prozvao i Centralnu izbornu komisiju u Prištini navodeći da “ta institucija ne bi bila spremna ni za redovne izbore’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018