Vesti

Nema novih priznanja Kosova

Uprkos brojnim pristiscima i lobiranjima u korist Prištine, četiri meseca posle mišljenja Međunarodni sud pravde (MSP), Kosovo su priznale samo tri nove države.

Kako pišu ’Novosti’ poslednja je to učinila polinežanska država Tuvalu, koja je, posle Vatikana, sa nešto više od 12 hiljada žitelja, zemlja sa najmanjim brojem stanovnika. Pre nje, Kosovo su priznali i Honduras i pacifička država Kiribati. Time se broj država koje priznaju Kosovo i Metohiju popeo na 72 od 192 članice UN. U 2008, kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost, Kosovo su priznale 53 zemlje, prošle godine 11, a tokom 2010. ukupno osam država. Pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo - Španija, Grčka, Slovačka, Kipar i Rumunija - čvrsto ostaju pri tom stavu. Sagovornici ’Novosti’ kažu da bi to, otprilike, bio i maksimum na koji kosovski Albanci mogu da računaju i da nikakvog novog talasa ’masovnog priznavanja’, kako su obećavali prištinski zvaničnici, neće biti.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018