Vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Pored diskriminacije najveći problem osoba sa invaliditetom je nezaposlenost.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, 10 odsto ukupne svetske populacije čine osobe sa nekim oblikom invaliditeta, a u Srbiji takvih osoba ima oko 800 hiljada. Mirjana Spirić iz Centra za baznu rehabilitaciju, kaže da je i dalje najveći problem osoba sa invaliditetom u Kosovskoj Mitrovici kretanje kroz grad što je ovoj kategoriji ljudi gotovo onemogućeno. ’Mi smo kao organizacija radili prilaz, spuštali smo ivičnjake, arhitektonske barijere smo razbijali. Pristupačnost je malo bolja. Zbog trafika u gradu i dalje je teško kretati se. Negde čak i ne možeš trotoarom da se krećeš, pa moraš putem, onda ugrožavaš sebe i druge i saobraćaj, tako da je to jedan od većih problema, kao i obrozavanje, zaposlenje, to se ne sprovodi, tako da radimo na tome’, istakla je Spirićeva za Kontakt plus radio. Nezaposlenost je još jedan od velikih problema osoba sa invaliditetom. Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom posebno se utvrđuje obaveza svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da u radni odnos uključi određeni broj zaposlenih osoba sa invaliditetom. Propisane su sankcije u vidu plaćanja u visini trostrukog iznosa minimalne zarade, utvrđene u skladu sa propisima o radu za nepoštovanje zakona. Zakon je donet prošle godine, ali do sada kako kaže Spirićeva nije se zaposlila nijedna osoba sa invaliditetom u Mitrovici. ’U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koja organizuje obuku na računarima za osobe sa invaliditetom, to je jedini pomak koji je do sada postignut. Takođe Nacionalna služba je napravila prilaznu rampu tako da osoba koja je u invalidskim kolicima može slobodno da uđe u ovu službu i da čuje novine, šta se tamo dešava. Od zaposlenja za sada nema ništa’, navela je Spirićeva. Pored medija koji ih se sete na današnji dan, osobama sa invaliditetom u Kosovskoj Mitrovici u susret najviše izlaze UNMIK, opština i gradska biblioteka Vuk Stefanović Karadžić. Spirićeva dodaje da je od svih oblika invaliditeta, najteže kada je u pitanju osoba sa mentalnim poteškoćama. Naročito je teško kada su u pitanju deca kojih je u Kosovskoj Mitrovici dvadesetak.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017