Vesti

JSL: Parlamentarni izbori prekretnica za budućnost Srba

Predstojeći parlamentarni izbori su prekretnica po pitanju opstanka srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji, smatra jedan od kandidata Jedinstvene srpske liste Nebojša Simić.

Simić je u izjavi za KIM radio kazao da Jedinstvena srpska lista (JSL) nakon ovih izbora očekuje velike promene. “Mi ćemo se u našim programskim ciljevima žestoko boriti da se rezolucija 1244 sačuva, da srpski narod, na celoj teritoriji Kosova i Metohije bude dostojanstveno zastupljen, pokušaćemo i da promenimo neke zakone koji idu na štetu srpskoj zajednici. Tu pre svega mislim na UNMIK-ove uredbe koje su promenjene i od kojih su sada proizišli kosovski zakoni, a koji su u parlamentu doneti bez ikakve reakcije srpskih poslanika’, kazao je Simić. Simić dodaje da je greška što Srbi na izbore izlaze sa osam partija. “Logično bi bilo da je u okviru srpske zajednice najpre napravljen sporazum, ali mi smo postigli dogovor sa nekoliko partja od kojih je i formirana Jedinstvena lista, a predstavnici ovih drugih partija odlučili su da izađu samostalno’, kazao je Simić. Jedinstvena srpska lista, prema Simićevim rečima, nema poseban plan u vezi postizbornih koalicija. Nakon izbora će razmotriti moguće opcije i pokušati da od te koalicije naprave “srpsku interesnu grupu’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018