Vesti

Povratak ideje Velike Albanije?

Ideja ’Velike Albanije’, formulisana pre oko 130 godina, koja predviđa da svi Albanci žive u jednoj državi, možda će se na izborima na Kosovu vratiti u politički život Balkana, javlja danas DPA.

Nemačka agencija navodi da su se predstavnici Albanaca sa juga Srbije i Kosova, iz Makedonije, Crne Gore i Grčke nedavno okupili u Tirani, kako bi potpisali dokument u kojem se kao cilj određuje formiranje zajedničke države. Politički vrh Albanije nije zvanično podržao taj projekat, ali na njemu insistira kosovski pokret Samoopredeljenje, čiji je lider Aljbin Kurti. Samoopredeljenje će 12. decembra prvi put učestvovati na kosovskim izborima i pokret bi, sudeći po istraživanjima javnog mnenja, mogao imati značajan uticaj na političkoj sceni. U Makedoniji Albanci čine gotovo trećinu stanovništva, a više od polovine njih podržava ideju jedinstvene albanske države. Iza tog plana su stali i politički lideri Albanaca sa juga Srbije. ’Novim ocem’ ideje ’Velike Albanije’ smatra se pedesetdevetogodišnji pisac i politikolog iz Tirane Kočo Danaj. On planira da u januaru Međunarodnom sudu pravde u Hagu preda žalbu protiv Londonske konferencije iz 1913. godine, na kojoj je odlučeno da se Albanija izdvoji iz Turske. Tada su delovi albanskog naroda ostali da žive u drugim državama. Kurti želi da Samoopredeljenje dobije podršku mladih ljudi nezadovoljnih beznađem, siromaštvom i nezaposlenošću, uz potenciranje tvrdnji o diskriminaciji Albanaca u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Procenjuje se da na Balkanu živi oko šest miliona Albanaca, uz nekoliko stotina hiljada emigranata u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Kada bi svi Albanci živeli u jednoj državi, ta zemlja bi u regionu imala manje stanovnika samo od Srbije, ali i to samo na kratko, zbog visokog prirodnog priraštaja Albanaca i niskog nataliteta među Srbima. Izbori na Kosovu bi mogli da ukažu koliko je koncept ’Velike Albanije’ odmakao od utopijske ideje, navodi DPA.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018