Vesti

Kristofer Del: Želimo izbore i na severu Kosova

’Radimo sa CIK-om i međunarodnim partnerima da se stvore uslovi za održavanje izbora i na severu Kosova. Verujem da će izbori biti održani i tamo jer je to važno’, rekao je posle sastanka sa predstavnicima CIK-a za izborne prigovore i žalbe, američki ambasador na Kosovu, Kristofer Del.

On je izrazio uverenje da će za izbore, 12. decembra, biti pojednostavljena procedura za žalbe u odnosu na lokalne 2009. godine. ’Radimo sa CIK-om i njenim međunarodnim partnerima pre svih Međunarodnom federacijom za izborne sisteme kao i EULEKS-om i KFOR-om, da se stvore uslovi za održavanje izbora i na severu. Verujem da će izbori biti održani, jer je to važno. Svi građani Kosova imaju pravo da glasaju, svi zaslužuju da imaju jednake mogućnosti, da se izjasne i izaberu svoje vođe ’, rekao je Del. Del je time reagovao na najave nekih predstavnika Srba sa severa Kosova, prema kojima, sledeće nedelje neće biti dozvoljeno otvoranje biračkih mesta u srpskim sredinama na severu. Del je, kako prenosi prištinska štampa, rekao da će pojednostavljivanje procedure za žalbe imati veći stepen poverenja u izborni proces.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018