Vesti

Biler posetio povratnike u Žaču

Komandant KFOR-a, general major Erhard Biler, posetio je danas srpske povratnike u selu Žač, kod Istoka, koji od leta čekaju na završetak kuća.

KFOR u saopštenju dostavljenom KIM radiju podseća da povratnicu u Žaču još uvek žive u šatorima i da od leta čekaju na useljenje u kuće, koje za njih gradi Ministarstvo za za povratak i zajednice u Vladi Kosova. Dodaje se da kuće nisu završene i pored toga što je bilo dovoljno vremena za njihovu izgradnju.  “Povratnici, koji su pretrpeli teške okolnosti i loše vremenske uslove, požalili su se na svoju tešku situaciju. General Biler je zabrinut trenutnom situacijom srpskih porodica u Žaču, posebno zato što još nisu dovršene kuće’, kaže se u saopštenju KFOR-a. Biler očekuje da će firme, koje su odgovorne za završetak kuća, ubrzati svoje radove, kako bi se porodice u svoje domove uselile pre početka hladnog zimskog vremena, saopšteno je iz KFOR-a.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018