Vesti

Raščinjeni episkop Artemije služio liturgiju

U selu Ljuljaci kod Gornjeg Milanovca raščinjeni vladika Artemije je služio liturgiju povodom početka Božićnog posta, prenosi se u saopštenju koje potpisuje tzv. ’Info služba eparhije Raško-prizrenske u progonstvu’.

Podsećamo da je Sabor SPC na svom jesenjem zasedanju ove godine raščinio penzionisanog vladiku Artemija i vratio ga u red monaha, pored ostalog i zbog toga što je prekršio zabranu sveštenosluženja nakon upada u manastir Duboki potok. Raščinjeni Artemije je povodom toga izjavio da ne prihvata odluke Sabora, proglasivši sebe ’doživotnim episkopom ražkoprizrenskim’, a Sabor SPC - ’raskolnicima’. U saopštenju koje je ova info-služba poslala na elektronsku adresu ’Glasa juga’, navodi se da je ’liturgiјi u selu Ljuljaci kod Gornjeg Milanovca, u hramu svetog Јovana Krstitelja, prisustvovalo preko 1.000 vernih i 18 služaščih’. To јe, prema ovom saopštenju, bila prva liturgiјa koju je Artemije služio nakon raščinjenja. Delovanje mimo odluka SPC raščinjeni Artemije, u ovom saopštenju, pravda ’naznačenjem od Boga’, a za položaj u koji je dospeo optužuje ’politički režim, episkope raskolnike, i bezakonu muslimansku Vladu u Prištini’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018