Vesti

Helsinški odbor pozvao Srbe da izađu na izbore

Helsinški odbor je danas još jednom uputio poziv kosovskim Srbima da izađu na parlamentarne izbore zakazane za 12. decembar.

U okviru kampanje koju sprovodi i koja predviđa ukupno pet etapa, Helsinški odbor ima za cilj da pozove Srbe da se aktivno uključe i u što većem broju izađu na ove izbore.  Izvršni direktor Helsinškog odbora, Ivan Kuzminović, kazao je da su u okviru kampanje koju sprovode bili na Štrpcu i od kuće do kuće razgovarali sa ljudima. Kuzminović kaže da je u razgovoru sa kosovskim Srbima, jasno da je interesovanje Srba za ove izbore veliko, da po prvi put Srbi imaju za koga da glasaju i da je ohrabrujuće što se iz Beograda čuju poruke da oni koji izlaze neće biti sankcionisani. “Participacija na demokratskim izborima je nužan preduslov da se počne normalan život. Ukoliko Srbi budu izašli u dovoljno velikom broju da budu dobro predstavljeni u kosovskom parlamentu, ne postoji mogućnost da se tu nešto izgubi, tu može samo da se dobije, tu može da dobije srpska zajednica na Kosovu i Kosovo kao celina, jer smo prvi put u situaciji da se Srbi uključuju potpuno iskreno u politički život Kosova i da svoju budućnost ovde grade sa većinski albanskom populacijom’, kazao je Kuzminović. Dušan Bogdanović, direktor “Fondacije Biljana Kovačević Vučo’ je istakao da ovi izbori pokazuju da se Kosovo kreće ka izgradnji pune istitucionalne i političke zrelosti, izgradnji punog demokratskog kapaciteta u kojem će svi građani bez obzira na to da li su Albanci ili Srbi imati puno pravo da učestvuju u političkom i društvenom životu zemlje. “Ovo je uvođenje kosovskog društva u normalne, rutinske, političke, demokratske tokove. Iskustva Srba iz 90-ih godina, počev iz Bosne, preko Hrvatske i Kosova pokazuju da su Srbi u tim krajevima bivše Jugoslavije počeli da shvataju da upravljati njima daljinskim upravljačem iz Beograda uvek donosi jako malo koristi, a štete veoma mnogo. Razgovarajući sa ljudima u Štrpcu videli smo da se i ovde ljudi sve više okreću životu i rešavanju životnih problema koji su konkretni i koji su vezani za tlo na kome žive, samim tim i da se rešenja mogu tražiti samo ovde’, kazao je Bogdanović. Govoreći o velikom broju srpskih lista bivši gradonačelnik Knina, Drago Kovačević je kazao da je to donekle dobro, jer kosovskim Srbima pruža mogućnost odabira. “Verujem da sve liste nemaju jednake izglede. Značajna iskustva manjina su da manjine uglavnom izlaze sa jednom listom, ali to je više stvar nekih konkretnih računica. Mislim da je ovo dobro, jer će unutar srpske zajednice isfiltrirati stvari po kojma će se raditi artikulacija na nivou zajednice kasnije’, kazao je Kovačević, na konfereniciji u Medija centru u Čaglavici. Članovi Helsinškog odbora su juče boravili na Štrpcu, gde su po slučajnom uzorku birali kuće u koje su odlazili kako bi na temu kosovskih parlamentarnih izbora razgovarali sa ljudima. To je treća od ukupno pet etapa koliko predviđa njihova kampanja koja ima za cilj da pozove Srbe da izađu na izbore.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018