Vesti

Kosovo nije u upitniku EK

Kosovo nije obuhvaćeno upitnikom koji je Evropska komisija uputila Srbiji, ali se pominje u nekoliko tema o kojima će se Beograd izjasniti.

Među prvim je pitanje uloge vojske i policije u obezbeđivanju administrativne granice sa Kosovom. EK takođe traži od Srbije da obezbedi pregled odnosa sa Kosovom i napora koji se preduzimaju kako bi se obezbedila efikasna saradnja na pitanjima koja se tiču EU, ali i regionalne saradnje. Kada je reč o viznoj politici, od Srbije se zahteva objašnjenje procedure kojom stanovnici Kosova dobijaju biometrijske pasoše, kao i načina na koji se u toj oblasti sprečava prevara i korupcija. Od Srbije se traži da detaljno opiše situaciju na administrativnoj granici na Kosovu, kao i saradnju sa Euleksom. Pitanja u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike tiču se političkog dijaloga između Srbije i zemalja zapadnog Balkana, u koje je uključeno i Kosovo. Kad je reč o privredi, Srbiji se postavlja pitanje režima PDV-a koji se primenjuje na robu izvezenu iz Srbije na Kosovo i obrnuto, kao i kakve su izvozne i uvozne, ali i putne dozvole potrebne i koji se poreski režim primenjuje za tu robu. Postavlja se i pitanje trgovinske razmene, tj. izvoza i uvoza sa zemljama u regionu, među kojima je navedeno i Kosovo. Kada je reč o carinskoj regulativi, postavlja se pitanje da li Srbija ima posebne pravila koja se odnose na trgovinu sa Kosovom, koje carinske propise bi trebalo ispuniti da bi se roba uzajamo razmenjivala, da li se primenjuju takse, odnosno carina i da li postoje neka posebna pravila koja se tiču porekla robe. U uvodenim napomenama upitnika, koji je postavljen na sajt Vlade Srbije, navodi se da Kosovo nije obuhvaćeno jer je status pokrajine regulisan Rezolucijom 1244 SB UN, prenosi B92.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017