Vesti

Kosovo nije u upitniku EK

Kosovo nije obuhvaćeno upitnikom koji je Evropska komisija uputila Srbiji, ali se pominje u nekoliko tema o kojima će se Beograd izjasniti.

Među prvim je pitanje uloge vojske i policije u obezbeđivanju administrativne granice sa Kosovom. EK takođe traži od Srbije da obezbedi pregled odnosa sa Kosovom i napora koji se preduzimaju kako bi se obezbedila efikasna saradnja na pitanjima koja se tiču EU, ali i regionalne saradnje. Kada je reč o viznoj politici, od Srbije se zahteva objašnjenje procedure kojom stanovnici Kosova dobijaju biometrijske pasoše, kao i načina na koji se u toj oblasti sprečava prevara i korupcija. Od Srbije se traži da detaljno opiše situaciju na administrativnoj granici na Kosovu, kao i saradnju sa Euleksom. Pitanja u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike tiču se političkog dijaloga između Srbije i zemalja zapadnog Balkana, u koje je uključeno i Kosovo. Kad je reč o privredi, Srbiji se postavlja pitanje režima PDV-a koji se primenjuje na robu izvezenu iz Srbije na Kosovo i obrnuto, kao i kakve su izvozne i uvozne, ali i putne dozvole potrebne i koji se poreski režim primenjuje za tu robu. Postavlja se i pitanje trgovinske razmene, tj. izvoza i uvoza sa zemljama u regionu, među kojima je navedeno i Kosovo. Kada je reč o carinskoj regulativi, postavlja se pitanje da li Srbija ima posebne pravila koja se odnose na trgovinu sa Kosovom, koje carinske propise bi trebalo ispuniti da bi se roba uzajamo razmenjivala, da li se primenjuju takse, odnosno carina i da li postoje neka posebna pravila koja se tiču porekla robe. U uvodenim napomenama upitnika, koji je postavljen na sajt Vlade Srbije, navodi se da Kosovo nije obuhvaćeno jer je status pokrajine regulisan Rezolucijom 1244 SB UN, prenosi B92.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018